Back to top

Technológia

A technológia kialakítása a férjem, Tamás felelőssége volt, a műszaki dolgokban ő van otthon. Teljesen beleásta magát a témába, hogy a lehetőségeinknek megfelelően a legjobban tudjon választani. Ehhez meg kellett ismernie, hogyan működik egy borászat, így kicsit ő is beletanult a borászkodásba. Jóval kísérletezőbb kedvű nálam, ami inspirál, mert a kérdésfelvetései folyamatos gondolkodásra késztetnek. Tamás aktívan gondolkozik a pincénkről, nem szeretné, ha kényszerből hoznánk meg borászati döntéseket, mert esetleg nem megfelelő a hátterünk.

Az erjesztés központi kérdés, ilyenkor igyekszünk még nagyobb figyelmet szentelni a boroknak. Kémiailag nem avatkozunk be ekkor, csak a rozénál használunk fajélesztőt, inkább az erjesztési hőmérséklettel variálunk.

Szeretnénk megőrizni a gyümölcsös, friss karaktert a borainknál, ezért egy részük acéltartályban erjed, ha pedig kierjedtek, akkor döntünk a további sorsukról, hogy házasítjuk-e esetleg a hordóban erjedt változattal.

A hordóválasztás szerencsére nem volt kérdés egy pillanatig sem, kezdettől fogva a Kalina Kádárműhellyel dolgozunk. Gábor, a kiváló kádár gyerekkori ismerősöm, szerencsére szakmailag is jól megértjük egymást. Az ő hordói nem ülnek rá a borokra, és mostanra azt is látjuk, hogy a savhangsúlyosabb évjáratoknak jól áll az erősebben pörkölt fa.

Tamás fedezte fel a „tojást”, egy ausztrál honlapon olvasott először róla, és nem nyugodott, amíg be nem szereztünk belőle. Izgalmas az ebben a speciális, 12 mm-es falvastagságú porcelánedényben érlelt bor fejlődését figyelni, mivel a formájánál fogva folyamatosan áramlik a benne lévő folyadék, ezért más lesz a textúrája, élőbb a benne megszülető bor.