Back to top

Tállya

A Tokaji borvidék északnyugati részén található Tállya települése, amelynek neve a XIII. századra nyúlik vissza. A francia „taille” (vágás, irtás) szóból ered, amit vélhetően a környékre települt franciáktól kapott, akik a dűlőket megtisztították az erdőktől, és szőlővel telepítették be azokat. Számos emlék és épület tanúskodik a város gazdag történetéről, többek között a Maillot-kastély, a Rákóczi- és Szirmay-kúriák, valamint itt található a Bernáth-ház is, ahol Mikszáth Különös házasság című írása született, de Weöres Sándor Psychéjének fiktív főhősnője, Lónyai Erzsébet gyerekkora és munkássága is Tállyához kötődik.

Történelme során Tállya mindig is a borvidék egyik legfontosabb települése volt, az itt készített bor, főleg az édes bor volt híres; írásos emlékekből tudjuk, hogy már a 16. század közepén készítettek itt természetes édes bort a vincellérek. Kering egy legenda is, miszerint az 1561-es tridenti zsinaton Draskovich György pécsi püspök a Palota-dűlőből származó édes főborral kínálta meg IV. Pius pápát, aki erre azt mondta: „Summum pontificem talia vina decent”, azaz „A pápának ilyen (tállyai) bor dukál.”

Tállyára nemcsak a festői tokaj-hegyaljai táj, a dombokon elterülő szőlőterületek, a 400-500 éves kőházak, amik alatt pincerendszerek húzódnak, vagy az itteni száraz és édes borok, aszúk miatt érdemes eljönni, számos program, művésztábor és fesztivál teszi egész évben pezsgővé a környéket és vonzza a látogatókat.